OSMANLININ SAVAŞ TOPLARI

Muhteşem Yuzyıl ın son bölümlerinde belgrad fethi konu edilirken bu fetih sırasında başarıda en önemli etkenlerden biride dünyada ilk olma özelliği gösteren ve herbiri birerşaheser olan osmanlı toplarıdır. Aşağıda Osmanlı İmparatorluğunun bazı dönemlerinde kullanılan toplar yeralmaktadır.

Becoluşka

Osmanlı döneminde kullanılan 16. yüzyılda kale bendlerini döğmeye yarayan büyük bir top. Bacelaşka, Bedoluşka diyede adlandırılır.

Darbzen topu

Osmanlı zamanında kullanılan uzunluğu yedi karış herbiri 56.5 kğ. ağırlığında ikisi bir ata yüklenebilir top. Bunlar büyüklük sırasına göre Şahi Darbzen, Miyane Darbzen. Darbzen olmak üzere 3 ayrılır.

Hafız Paşa Topu

Hafız Paşa Topu, Kırım Savaşı sırasında 1854 yılında Hafız Paşa'nın yaptığı, kendi adıyla adılan altı yivli bir tür top. Tophane'de imal edildi. Kırım Savaşı'nda kullanıldı, Erzurum'a ve civar vilayetlere de muhtelif adetlerde yollandı. Altı yivli olarak yapılan ilk top olması sebebiyle dikkat çekmiş, Osmanlı içinde ve dışında imal edilecek dönem toplarına da ilham kaynağı olmuştur.

Pırangi

Osmanlı döneminde kullanılan Saklostan büyük, Becoluşka'dan küçük bir top. Dünyanın ilk seri atışlı sahra topu 1866-1868 yılları arasında Ahmed Süreyya Emin Bey tarafından beş yüz altın mukabilinde Zeytinburnu Fabrika-i Hümayununda dökülmüştür.
alan

1 yorum:

  1. Osmanlilar Iranli askerlerinin atlarini korkutmak için bir sürü gürültü yapan bir toplari vardi.

    Bu top hiç hasar vermezdi. Sadece guruntu yapiyordu.

    Bana bu topun ismini söyleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil